Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
..

 

Με ερώτηση που κατέθεσε τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008 προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό, ο Βουλευτής Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης θέτει το θέμα της μη καταβολής των αποζημιώσεων στους ζημιωθέντες παραγωγούς από την πυρκαγιά του 2006, στις περιοχές Χαραμίδας και Αμαλής. Επιπλέον ρωτάει τον Υπουργό αν έχουν σχεδιαστεί μέτρα για την αποκατάσταση των περιοχών.  Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Αλέξανδρο Κοντό

Το καλοκαίρι του 2006, οι περιοχές Χαραμίδας και Αμαλής του Δημοτικού Διαμερίσματος Λουτρών του Δήμου Μυτιλήνης, υπέστησαν φοβερή καταστροφή από πυρκαγιά.
Δυστυχώς η πυρκαγιά από κακούς υπολογισμούς και ελλειπή σχεδιασμό έκαψε το πανέμορφο δάσος και εκατοντάδες στρέμματα ελαιώνων της περιοχής. Κατοικίες και καταστήματα υπέστησαν επίσης τεράστιες ζημιές.
Έχουν παρέλθει ήδη δύο χρόνια και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν καταβάλει στους παραγωγούς –πλην μια ελάχιστη προκαταβολή- την αποζημίωση που δικαιούνται.
Τον Αύγουστο του 2008, κλιμάκιο του Ε.Λ.Γ.Α. επισκέφτηκε την περιοχή και αφού έλεγξε, ότι οι παραγωγοί είχαν προβεί στις απαραίτητες εργασίες στις ιδιοκτησίες τους,  ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρωνόταν η πληρωμή τους εντός δέκα ημερών. Έχει παρέλθει διάστημα πλέον των τριών μηνών και πάλι τα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους.
Κατόπιν των ανωτέρω:
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους καθυστερεί η καταβολή της αποζημίωσης στους ζημιωθέντες παραγωγούς;
2. Ποια μέτρα έχετε σχεδιάσει για την αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής που το τοπίο της είναι μοναδικής αξίας;